Index Vakbarát Hírportál

Algagénnel gyógyítanák a vakságot

2011. április 14., csütörtök 13:26

Amerikai kutatók szerint egy algától származó gén adhatja vissza a vak emberek látását. A technológiával már sikeresen helyreállították egerek fényérzékelő képességét, körülbelül két év múlve elindulhatnak az emberi klinikai tesztek.

A Dél-Kaliforniai Egyetem genetikai gyógyászattal foglalkozó intézetének kutatócsoportja Alan Horsager vezetésével fejlesztette ki az új eljárást. A tudósok egy fényérzékeny fehérjét kódoló gént ültetnek be a retina sejtjeibe.

A retina három rétegből áll, ezek vesznek részt a fény érzékelésében és juttatják el a jeleket az agyba. Az első rétegben vannak a fényérzékelők, és a második réteg kétpólusú sejtjei kötik össze a receptorokat a harmadik sejttípussal, azzal az idegsejttel, amely a jelet az agyba szállítja.

Világszerte körülbelül 15 millió ember veszítette el a látását a fényérzékelők sérülése vagy elvesztése miatt, Horsager módszere rajtuk segít. Egy módosított vírus segítségével juttatják be az egysejtű alga génjeit a kétpólusú sejtbe, amely fényérzékeny  Channelrhodopsin-2 (ChR2) fehérjét állít elő. A génterápia után a bipoláris sejt veszi át a receptor szerepét, és fény érzékelésekor jelet továbbít az agyi összeköttetést biztosító idegsejt felé.

Rovatok