Index Vakbarát Hírportál

Egyedi gyógyszert kaphatnak a skizofrének

2011. április 14., csütörtök 13:03 | aznap frissítve

A laboratóriumi tenyészetben előállított sejtek lehetővé teszik, hogy a kutatók olyan vizsgálatokat végezzenek rajtuk, amelyek közelebb visznek a skizofrénia személyre szabott kezeléséhez.

Gong Chen, a pennsylvaniai állami egyetem munkatársa elmondta, a módszer segítségével laboratóriumban tesztelhetik, hogy a lehetséges gyógyszerek közül melyik miként hat az adott páciensnél anélkül, hogy kitennék őket a kipróbálás során a szerek mellékhatásainak.

A laboratóriumi kísérletek azt mutatták, hogy a skizofrén páciensek idegsejtjei között kisebb számban jönnek létre kapcsolatok, mint az egészséges felnőttektől származó mintákban. A kutatók a gyakran alkalmazott antipszichotikus szerek hatóanyagát adták eztán a sejtekhez, és megfigyelték, miként változik a kommunikáció a szomszédos sejtek között. Az egyetlen, amely hatékonyan működött, a Loxapin elnevezésű szer volt, noha váratlan kaszkádhatással is volt több száz génre.

Világszerte a népesség körülbelül egy százalékát érinti a skizofrénia, melynek hátterében egyaránt lehet környezeti és örökletes ok.

Rovatok