Index Vakbarát Hírportál

Nem bírják a világűrt a gyógyszerek

2011. április 18., hétfő 16:38

Komoly fejfájást okoz a tudósoknak, hogy miként kezeljék az űrhajósok fejfájását. A földi körülmények közt is különleges bánásmódot igénylő gyógyszerek az űrben még gyorsabban tönkremennek.

Az amerikai Johnson Space Centre tudósai űrből visszatért és Földön maradt gyógyszerek elemzésével kimutatták, hogy egyes szerek hatékonysága gyorsabban csökken az űrben. Az amerikai gyógyszerkutatók lapjában közzétett eredmények szerint az űrhajók fedélzetén tapasztalható folyamatos sugárzás okozza a hatékonyság csökkenését.

A Föld közelében tárolandó

Az űrközpont kutatói négy-négy gyógyszeres dobozt állítottak össze 35 különböző medicinából, majd az egyik sorozatot elküldték a Nemzetközi Űrállomásra, míg a másikat földi körülmények között tárolták. A dobozok eltérő időt töltöttek el az űrben, az egyik például csak 13 napot, míg egy másik két és fél évet (28 hónapot).

A visszatért és a Földön maradt dobozok tartalmát elemezve kiderült, hogy a vizsgált szerek egy részének csökkent a hatékonysága az űrben, minél tovább volt úton, annál nagyobb mértékben. A kutatók úgy vélik, az egyre hosszabb idejű missziók miatt megnövekszik a gyógyszerek iránti igény az űrben, ezért erre a kérdésre is figyelni kell.

Kérdezze meg kezelőorvosát

A földi használatra szánt gyógyszerek csomagolásán a gyártók feltüntetik a lejárati időt, ez azonban meghatározott körülmények közötti tárolásra vonatkozik. Szokásos esetben azt javasolják, hogy a szereket napfénytől védve, hűvös, száraz helyen tartsák. Egy űrutazás során azonban különleges viszonyok uralkodnak, nagyobb sugárzás és rezgés, mikrogravitáció és szén-dioxidban dús környezet, változó nedvességtartalom és hőmérséklet teszik próbára a hatóanyagok stabilitását.

Rovatok