Index Vakbarát Hírportál

114 éves a világ legöregebb férfija

2011. április 19., kedd 14:09 | aznap frissítve

Mindössze öt napja a világ legidősebb férfija, de megint ünnepelhet: április 19-én lett 114 éves a japán Kimura Dzsirouemon. Az idős ember a mai napig aktív, szeret olvasni és politikával foglalkozni. A kis adagokra esküszik.

Az 1897. április 19-én született Kimura Dzsirouemon (Jiroemon Kimura) a Kiotó prefektúrabeli Kjotangóban ünnepelte születésnapját. A Los Angeles-i Gerontológiai Kutatócsoport Kimurát nevezte meg a világ legidősebb férfijaként, miután az előző korrekorder, az amerikai Walter Breuning ebben a hónapban meghalt, közölte az MTI.

A nagy előd

Walter öt napja, 114 éves és 205 napos korában hunyt el, de egy tavaly őszi interjú szerint nem különösebben aggódott a halál miatt: "Mindannyian elmegyünk. Valakik félnek emiatt. Pedig nem kell félni a haláltól, hiszen azért születtünk, hogy meghaljunk" - mondta.

Kimura Dzsirouemon mindössze öt napja a világ legidősebb férfija, és ő az utolsó azok közül, akik igazolhatóan 1900. előtt születtek.

Kimurának hét gyermeke közül öt él még, rajtuk kívül 14 unokája, 25 dédunokája és 11 ükunokája van. A japán férfi tudata a mai napig tiszta, és amennyire teste engedi, aktív életet él. Korán reggel újságolvasással kezdi a napot. Utána vendégeivel társalog, majd a parlamenti vitákat nézi a televízióban. Kimura szerint a hosszú élet titka a kis adag étel.

Kortársak

A japán férfi egyébként a Wikipedia szerint abban az évben született, amikor Klimték megalapították a bécsi szecessziót, Stoker megírta a Drakulát, Mark Twain bejelentette, hogy a haláláról szóló hírek túlzók, rájöttek, hogy az ujjlenyomat alkalmas az azonosításra, bemutatták Párizsban a Cyrano de Bergeracot, először használták a computer szót, a Bayer létrehozta az első aszpirint, valamint megszületett Goebbels, Faulkner és Amelia Earhart.

A világ igazoltan legidősebb férfija az 1998. áprilisában elhunyt Christian Mortensen volt, aki 115 évig és 252 napig élt. A nők ezekben a rekordokban is jobban állnak, a csúcstartó az 1997-ben elhunyt Jeanne Calment 122 évvel és 164 nappal. Az idős hölgy igazi túlélő típus volt: 114 évesen felgyulladt a lakása, de sikerült kimenekülnie a lángoló házból.  116 évesen influenzás lett, de ebből is kigyógyult. 117 évesen úgy döntött, hogy 96 évnyi dohányzás után lerakja a cigarettát.

Saját bevallása szerint az olíva olaj és a bor fogyasztása, valamint a heti egy kiló csokoládénak hála ért meg ilyen szép kort.

Rovatok