Index Vakbarát Hírportál

A terhesség alatti diéta a gyerek elhízásához vezethet

2011. április 19., kedd 14:14

A Diabetes nevű folyóiratban közzétett tanulmány arról számol be, hogy a túl kevés szénhidrát fogyasztása megváltoztathatja a gyermek DNS-ében kódolt gének működését. A British Heart Foundation szerint az eredmények rámutattak, hogy a nők táplálkozásának és életmódjának komoly fejlesztésére van szükség.

A kutatók szerint a fejlődő baba megpróbálja megjósolni a környezetet, amelybe majd születni fog figyelembe véve anyja jeleit és szabályozva a gének működését. Korábbi, állatokon végzett kutatások már kimutatták, hogy az étrend megváltoztatása a gének funkcióját is módosíthatja.

Ebben a tanulmányban a kutatók a köldökzsinórból vettek mintákat, és kimutatták, hogy a terhesség alatt diétázó anyák magzatai megtanulnak alkalmazkodni a csökkentett szénhidrátbevitelhez. Ezen felül a kutatásban erős kapcsolat derült ki a terhesség alatti étrend és a gyerekek hat és kilenc év közötti elhízása között. A tanulmány szerint ez a hatás jelentősebb, mint a születési súly vagy az anya alkata.

Professzor Godfrey szerint minden nőnek, aki teherbe esik, azt tanácsolják, hogy figyeljen az étkezésére. A kutatások rámutatnak, hogy a nőknek követniük kéne a tanácsokat, mert hosszú távon befolyásolhatják a baba egészségét.

Professor Mark Hanson, a British Heart Foundation kutatója elmondta: “Ez a kutatás mutatja, hogy mennyire fontos, hogy fejlesszük a szaporodási korban lévő nők táplálkozását, életmódját. Ez elengedhetetlen a következő generáció egészségének javításához, és az olyan feltételek kockázatának a csökkentéséért, mint a cukorbetegség vagy a szívbetegség, amely gyakran vezet elhízáshoz.”

Rovatok