Index Vakbarát Hírportál

Gének miatt nem hatásosak a malária elleni szerek

2011. április 22., péntek 13:19

Amerikai kutatók tizenegy génváltozatot azonosítottak, melyeket a maláriát okozó paraziták arra használnak, hogy kivédjék az ellenük alkalmazott szokásos kezelést.

A bostoni Broad Intézet és a Harvard Egyetem kutatói a maláriát okozó egyik parazita, a Plasmodium falciparum genetikai kódját elemezve tíz, korábban nem ismert génváltozatot is találtak, amelyek segíti a parazitát abban, hogy gyorsan fejlesszen ki rezisztenciát a kezelésként alkalmazott szerekkel szemben.

„A gyógyszerrezisztenciával kapcsolatba hozható mutációk azonosítása segíti, hogy megértsük, miként kerüli ki a szerek hatásait a parazita" – magyarázta Sarah Volkman, a PLoS Genetics című szakfolyóiratban csütörtökön közzétett tanulmány egyik szerzője.

A malária parazitája az Anopheles szúnyogfajok nőstényének közvetítésével jut át az egyik emberről a másikra a fertőzött vérrel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente mintegy 240 millió maláriás eset van világszerte, és mintegy 800 ezren haltak meg miatta, főként afrikai gyerekek. A malária úgy terjed, hogy miután a fertőzött ember vére a szúnyogba kerül, az egy másik embert megcsípve a nyálában adja át a betegség parazitáját. A paraziták a frissen megfertőzött ember májában maradnak néhány hétig, majd a véráramba jutnak, ahol megfertőzik a vörösvérsejteket, és tovább szaporodnak.

A bostoni kutatók három kontinensről származó 57 parazita genetikai kódját elemezték, és vizsgálták a paraziták reakcióját 13 maláriaellenes szerre. A tesztek során egy rezisztens parazita mutáns génjét átvitték egy olyan parazitába, amely korábban még érzékeny volt a maláriaszerre. Kiderült, hogy a frissen beszerzett gén ezt a parazitát is ellenállóvá tette a gyógyszerrel szemben.

A kutatási eredmények birtokában lehetőség nyílik új, hatékonyabb szerek és módszerek kifejlesztésére a maláriát okozó parazitákkal szemben.

Rovatok