Index Vakbarát Hírportál

Már a neandervölgyiek is jobbkezesek voltak

2011. május 2., hétfő 13:49

A jobbkezesek dominanciája az emberiségen belül 500 ezer éves múltra tekint vissza, bizonyították be a University of Kansas amerikai kutatói. Eddig csak ősi fegyverek és szerszámok kialakítása utalt arra, hogy elődeink között ugyanúgy többségben voltak a jobbkezesek mint ma, a tudósok azonban most új bizonyítékot találtak.

A kutatás során 100 és 500 ezer év közti korú emberi koponyamaradványokat vizsgáltak meg, a fogakon mikroméretű karcolásokat keresve. A kutatók szerint a fogakon az ilyen nyomok elhelyezkedése nagy valószínűséggel azonosítja, hogy az illető melyik kezével tette az ételt a szájába, ez pedig általában azonos azzal, amelyiket ügyesebben és többet használja. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a leletek korától függetlenül a jobbkezesek voltak fölényben már az ősemberek között is.

Az állatvilágban szinte teljesen ismeretlen a jobb-, illetve balkezesség fogalma, egyedül csimpánzoknál és gorilláknál figyelték meg, hogy a populáció nagyjából öt százaléka ügyesebben használja az egyik végtagját, mint a másikat. A kutatók szerint mindez a beszéd kialakulásával van kapcsolatban. Az emberi agy úgy specializálódott a bonyolultabb kommunikációra és az absztrakt gondolatok feldolgozására, hogy asszimetrikussá vált: a bal agyfélteke felel a test jobb oldalának kontrollálásáért, és egyben a beszéd feldolgozásáért is, emiatt az emberek többsége jobbkezes és jobblábas.

Rovatok