Index Vakbarát Hírportál

DNS-adatbázist építenek Japánban

2011. május 3., kedd 11:36

DNS-adatbázis létrehozására készül a japán rendőrség, hogy annak révén gyorsabban azonosíthassák a szigetország északkeleti részét több mint hét héttel ezelőtt sújtó földrengés és szökőár áldozatait.

Ivate, Mijagi és Fukusima prefektúrák rendőrsége rövidesen az eltűntek hozzátartozóihoz fordul a bázis kiépítése érdekében. Több tízezer DNS-mintát lehetne gyorsan összegyűjteni a három prefektúrában - jelentette a Kyodo hírügynökség. Az NHK köztelevízió szerint az áldozatok egykori tárgyairól is vennének DNS-mintákat.

A rendőrség már folyamodott DNS-vizsgálatokhoz azonosítás céljából, de módszeresebben akarja alkalmazni e technikát hetekkel a katasztrófa után, amikor a megtalált holttestek sok esetben már igencsak oszlóban vannak. E módszer elkerülhetővé tenné azt a fájdalmas megpróbáltatást is, hogy a családoknak végig kelljen nézniük sok tetemet, amíg rátalálnak egy hozzátartozójukéra.

A március 11-i földrengésnek és az azt követő szökőárnak a legutóbbi, hétfő este közzétett hivatalos adatok szerint 14 728 halottjuk volt, és 10 808 az eltűntként nyilvántartottak száma.

Rovatok