Index Vakbarát Hírportál

Hazajár a Mount Everestre

2011. május 11., szerda 11:46

Saját rekordját megdöntve huszonegyedszer jutott fel a Mount Everestre (Csomolungma) egy nepáli serpa szerdán.

Apa - aki sok himalájai serpához hasonlóan csak egy nevet használ - egy környezetvédő expedíciót vezet, amely több tonna, korábbi hegymászók által hátrahagyott szemetet kíván összegyűjteni. A serpa a kedvező időjárást kihasználva reggel jutott fel a 8848 magas csúcsra - közölte Tilak Pandej kormányzati illetékes az alaptáborból.

Apa a Mount Everest lábánál nőtt fel, és 12 éves korában kezdett teherhordóként dolgozni hegymászók és túrázók mellett. Először 1989-ben jutott fel a világ legmagasabb csúcsára, azóta szinte minden évben megismételte ezt a teljesítményt.

Az ötvenéves serpa és csapata egész éjjel mászott, míg helyi idő szerint reggel negyed tízre felért a csúcsra. Áprilisi indulása előtt az expedíció négy tonna szemetet tervezett összegyűjteni a hegy alsó részén, további egy tonnát a csúcs környékén.

Apát régóta aggasztja az általános felmelegedés veszélye. Elmondása szerint amikor először mászta meg a Csomolungmát, a csúcsra vezető ösvényt jég és hó borította, most pedig sok helyütt csupasz sziklák pettyezik. Az olvadó jég ráadásul mély gleccserszakadékokat képez, amelyek növelik az expedíciók veszélyességét.

A serpa 2006-ban az Egyesült Államokba költözött, és Salt Lake City egyik elővárosában él.

Rovatok