Index Vakbarát Hírportál

A cukor hatékonyabbá teszi az antibiotikumokat

2011. május 17., kedd 14:59

A cukor növelheti az antibiotikumok hatékonyságát krónikus fertőzések esetében - állapították meg amerikai kutatók.

Egyes kitartó baktériumok megtanulják, hogyan rejtőzzenek el az antibiotikumok elől, ami krónikus fertőzésekhez vezet. A jelenség nem azonos az antibiotikum-rezisztenciával, ezek a baktériumok támadhatóak a gyógyszerekkel, feltéve, hogy a hatóanyagok elérik a kórokozókat.

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezek a baktériumok úgy szöknek meg az antibiotikumok elől, hogy lecsökkentve anyagcseréjüket szunnyadó állapotba kerülnek, és megvárják, amíg újra tiszta lesz a levegő. A veszély elmúltával azután a életre kelnek, aktiválják tevékenységüket, a gyógyszerrel megtámadott fertőzés pedig kiújul.

A bostoni egyetem kutatói az ilyen makacsul rejtőzködő baktériumok kijátszására és eltüntetésére javasolják tanulmányukban, hogy élénkítsék fel anyagcseréjüket cukorral. A kutatók a gentamicin elnevezésű antibiotikummal együtt adagoltak cukrot krónikus húgyúti fertőzéssel élő egereknek, aminek eredményeként sikerült megakadályozni, hogy a baktériumok eljussanak az állatok veséjébe.

Rovatok