Index Vakbarát Hírportál

Hét ősi maja várost találtak Mexikóban

2011. május 20., péntek 09:21

Hét ősi maja település maradványaira találtak régészek a mexikói Yucatán-félszigeten; a leletek azt bizonyítják, a terület már sokkal régebben lakott volt, mint eddig feltételezték.

A hét település az Oxmul, a Polok Ceh, a Nichak, a Cuzam, a Chan Much, a Tzakan és a Chankiuik nevet kapta, mindegyikük Yucatán állam fővárosa, Mérida közelében fekszik. A régészek a mexikói nemzeti antropológiai és történelmi intézet projektje keretében bukkantak az ősi, Krisztus előtt 400 és Krisztus után 200 közötti időkből származó maja falvakra. Az INAH már régóta kutatja a 750 ezres Mérida környékének prekolumbiánus emlékeit, és célja, hogy megmentse a történelmi leleteket a város gyors terjeszkedésétől.

Az összességében több mint ezer hektáron elterülő hét településen épületek maradványaira, emberi csontokra, és temetkezési kerámiák gazdag tárára bukkantak, a leleteket specialisták vizsgálják. Mindenekelőtt Oxmulban találtak értékes dolgokat, többek közt 75 emberi csontvázat.

A maja kultúra a spanyol hódítás előtti Amerika egyik legfejlettebb civilizációja volt, a mai Guatemala, Honduras és Mexikó Chiapas államának területén virágzott. A maják Méridától északra fekvő világhírű városa, Chichén Itzá a posztklasszikus időkben, 1000 után érte fénykorát. Amikor a spanyol konkvisztádorok 1519-ben betették lábukat a területre, a legtöbb maja város csillaga már letűnt.

Rovatok