Index Vakbarát Hírportál

Világcsúcs a tésztahídépítő világbajnokságon

2011. május 20., péntek 19:13

Világcsúcs született a pénteki, "Reccs 2011" tésztahídépítő világbajnokságon. Az Óbudai Egyetem egyik hallgatója olyan hidat épített tésztából, amely csaknem 580 kilogrammos terhelést bírt el. A versenyre a hazai csapatokon kívül Szabadkáról, Kolozsvárról és még Iránból is érkeztek egyetemisták.

A több évtizedes hagyományokkal rendelkező tésztahídépítő-versenyt pénteken rendezték meg itthon. A lényege, hogy a versenyzők szigorú szabályok alapján saját tervezésű hídszerkezetet készítenek száraztésztából és terhelési próbával választják ki a legnagyobb teherbírásút. A versengés több kategóriában is zajlik. A megmérettetésre a hazai tésztahídépítő fellegvárak (Óbudai Egyetem, BME, Győr, Nyíregyháza) csapatain kívül Marosvásárhelyről, Szabadkáról, Kolozsvárról, Révkomáromból, Iránból, Lettországból és Németországból is érkeztek mindkét kategóriában versenyzők.

A megmérettetésben világcsúcs is született "Tartó" kategóriában. Márkos Szilárd Attila, az Óbudai Egyetem hallgatója olyan hidat épített, ami 578,2 kg terhelésnél tört csak össze. A II. díj a Khoy-i Iszlám Egyetem (Irán) hallgatóit, Hossein Kianoush-t és Seyyedreza Hosseini-t illette, 416,5
kg teherbírású hídjukért. A III. helyezett szintén iráni csapat lett, a Qazvin-i Iszlám Egyetemről. Tagjai: Jamshid Baghdadi, Melika Naderi, Shaghayegh Nasertorabi, Mostafa Amedi. Hídjuk 385,3 kg terhelés mellett tört el.

"Híd" kategóriában a győztes Varga Mátyás, a győri Széchenyi Egyetem hallgatója lett, hídszerkezete 382 kilogrammos terhelés mellett tört el. A II. helyezést Sándor Péter, a Nyíregyházi Főiskola hallgatója szerezte meg 354,1 kg terhelést elviselő hídjával, míg a III. díjat a Botka Balázs és Kurucz Sándor összetételű Óbudai Egyetem csapata vihette haza, 333,7 kg terhelés mellett károsodott tésztahídjával.

A Szépség- és az Innovációs díjat is a Borsos Sándor és Goór Krisztián alkotta páros kapta a Szabadkai Műszaki Főiskoláról.

Rovatok