Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a Spirit marsjáró küldetése

2011. május 25., szerda 10:46

A Spirit 2004. január 4-én érkezett a Marsra, ahol hét évet szolgált. A kutatóműszerekkel felszerelt, hatkerekű robotjármű feladata az volt, hogy a kőzet- és talajminták elemzésével bizonyítékokat találjon a víz egykori marsi jelenlétére.

A napenergiával működő marsjáró 2009 áprilisában beragadt egy homokcsapdába. Kiszabadítani nem tudták a szakemberek, és így képtelen volt a Nap felé fordítani elemeit, hogy elegendő energiára tegyen szert a marsi tél beköszönte előtt. Az amerikai űrkutatási hivatal most végleg lemondott a Spiritről, amellyel 14 hónappal ezelőtt szakadt meg az összeköttetés.

A Spirit és társa, az Opportunity küldetését három hónaposra tervezték. Az Opportunity továbbra is jó állapotban van, így a NASA egyelőre erre a szerkezetre összpontosítja erejét, míg novemberben útnak nem indul egy új marsjáró.

A szakemberek abban reménykedtek, a Marson beköszöntő tavasz új életre kelti a Spiritet, amelynek az időjárás melegebbre fordulásával lehetősége lesz felölteni napelemeit, és kapcsolatba lépni a földi irányítással. Ez azonban nem valósult meg. "Nem hisszük, hogy valós esélye van még a kapcsolatfelvétel lehetőségének" - fogalmazott közleményében a NASA. A hivatal szerdán tesz utoljára kísérletet.

A Spiritet a Guszev-kráter feltárása közben érte a fagyhalál.

Rovatok