Index Vakbarát Hírportál

Elkészült Európa mágneses térképe

2011. május 26., csütörtök 09:35

A Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet 2006 óta, 22 európai állam összesen 380 pontján vizsgálta a mágnesességet, és ez alapján elkészítette Európa mágneses térképét. A földmágneses erőterekre vonatkozó ismeretek megléte a hajózás, a légiközlekedés, a hegyi turizmus, a bányászat, a tudományok és természetesen az állatvilág jelentős részének különösen fontos.

"A Föld mágneses erőtere folyamatosan változik, ezért a mérések rendszeres ismétlésére van szükség" – mondta el Gerald Duma geofizikus. Erre a célra alapult 2003-ban a MagNetE (Magnetic Network for Europe) nemzetközi együttműködés.

Az aktuális mágneses értékek ismerete technikai, geofizikai és biológiai szempontból is nagy jelentőséggel bír. A MagNetE 2006 óta végzi az átfogó szinkronméréseket. A 380 pont adatait 41 európai földmágneses obszervatórium adataival egészítették ki.

Különösen fontos többek között az értékekből kiszámítható mágneses deklináció azaz mágneses elhajlás mértéke, a földrajzi és a földmágneses északi irány közti szög nagysága.

Rovatok