Index Vakbarát Hírportál

Hosszú robotkarral bővül az űrállomás

2011. május 27., péntek 10:14

Mike Fincke és Greg Chamitoff a hat és fél órásra tervezett külső munkálatok során átszerelik az Endeavour robotkarjának hosszabbítását a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Ez egy 15 méter hosszú rúd, amelynek végén egy nagy felbontóképességű kamera és egy lézer található.

Az OBSS nevű szerkezetet a Columbia űrsikló 2003-as katasztrófája óta arra használták, hogy segítségével kint a világűrben alaposan átvizsgálhassák az űrrepülőgép hővédő pajzsát, esetleges sérülések nyomait keresve. Mivel az Endeavournek ez az utolsó missziója, az illetékesek úgy döntöttek, hogy a robotkar-hosszabbítást az űrállomáson hagyják, és ott hasznosítják tovább.

Egyébként ezzel a mostani űrsétával az amerikai űrkutatási hivatal rekordot dönt: az ISS összeállításának kezdete óta űrhajósai immár ezer órát dolgoztak a szerkezet összeszerelésén és karbantartásán a világűrben.

A Nemzetközi Űrállomás létrehozása az orosz Zarja és az amerikai Unity modulok összekapcsolásával kezdődött még 1998-ban, és azóta az ISS 455 ezer kilogrammos, 100 milliárd dolláros, hatalmas létesítménnyé nőtt, amely 355 kilométer magasan kering a Föld körül. 
Az Endeavour hattagú legénységgel érkezett az ISS-re, és június 1-jén tér vissza a floridai Kennedy Űrközpontba.

Az amerikai űrsiklóknak ez a mostani az utolsó előtti missziója. Utolsóként az Atlantist indítják majd a világűrbe, a tervek szerint július 8-án, és 12 napos küldetésével véget ér a 3 évtizeddel ezelőtt kezdődött amerikai űrsikló-program. Ezt követően - legalább 2015-ig - az Egyesült Államok csak az orosz Szojuz-űrhajók segítségével tud majd embereket feljuttatni az ISS-re.

Rovatok