Index Vakbarát Hírportál

Megtalálhatták Mona Lisa csontvázát

2011. május 30., hétfő 14:11

Tudósok már régóta kutatnak Mona Lisa modelljét után, most találtak egy csontvázat, mely akár Leonardo da Vinci múzsája is lehetett – írja a Livescience. Egyes elméletek szerint a festményen Lisa Gherardini Del Giocondót festette meg da Vinci. Giorgio Gruppioni, a Bologna Egyetem professzora szerint most megtalálták a nő földi maradványait.

A vizsgálatok alapján női csontvázat találtak, a nő ráadásul abban a korban élhetett és halhatott meg, amikor Del Giocondo. A kutatókat egyházi iratok vezették a maradványokhoz, néhány évvel ezelőtt például megtalálták Gherardini halotti bizonyítványát. Eszerint utolsó két évét Firenzében töltötte 1542-ben bekövetkezett haláláig. A dokumentumból az is kiderült, hogy a templom alatt található a nő kriptája, ahová temették.

A kutatók tovább vizsgálják a maradványokat, megpróbálnak DNS-mintát venni a csontvázból és összehasonlítani a nő két gyerekével, akiket külön sírba temettek. Ezen kívül megpróbálják rekonstruálni a nő arcát is, hogy összehasonlítsák Mona Lisával.

A kutatásban nem résztvevő tudósok azonban szkeptikusak. Kristina Killgrove antropológus arra figyelmeztet, hogy az arc rekonstrukciója megbízhatatlan tudomány. Ráadásul maga a csontváz is elég rossz állapotban van, ami még nehezebbé teszi az arcrekonstrukciót – ezt egy másik antropológus, Monty Dobson állítja.

Az nem lenne meglepő, ha a csontváz DNS-e azt mutatja ki, hogy a Del Giocondo családhoz tartozik, lévén a családi kriptában kutatnak a tudósok, de a kapcsolat a Mona Lisával nem bizonyítható – teszi hozzá Dobson.

Rovatok