Index Vakbarát Hírportál

WHO: Rákkeltők lehetnek a mobilok

2011. május 31., kedd 21:43 | aznap frissítve

A mobilhasználatnak mégis lehet rákkeltő hatása, állapította meg a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség egyik munkacsoportja. Egy hét alatt átnézték a legfontosabb tanulmányokat, egyértelmű kapcsolatot nem állapítottak meg, a hosszú távú hatásokat még nem tudták megvizsgálni.

A mobiltelefonok és más vezeték nélküli kommunikációs eszközök használata növelheti egyes daganattípusok kialakulásának kockázatát, állapította meg a WHO részeként működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC). A WHO korábbi álláspontja az volt, hogy nincs megalapozott bizonyíték a kapcsolatra.

A szervezet 14 ország 31 tudósából álló munkacsoportja előző kedden ült össze Lyonban, és egy hét alatt átnézte a mobiltelefonok használata és a rák kockázatának kapcsolatát vizsgáló legfontosabb tanulmányokat. A csoport elég bizonyítékot talált arra, hogy a "lehetséges rákkeltő" kategóriába sorolja a mobiltelefonok használatát.

Ugyanakkor az IARC hangsúlyozta, hogy a tudományos anyagok áttanulmányozásával készített jelentésük csak lehetséges, nem bizonyított kapcsolatot állapított meg. "Van rá valamennyi bizonyíték, hogy megnő a glióma, és egy másik agydaganat, az akusztikus neuróma kialakulásának kockázata" - mondt Kurt Straif, az IARC jelentésének szerkesztője.

"Ebben a pillanatban ugyanakkor nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a mobiltelefonok használata rákot okoz-e" - mondta az AFP-nek. A WHO egyelőre nem adott ki új ajánlásokat a mobilhasználathoz.

Az IARC a potenciálisan rákkeltő anyagokat "rákkeltőnek", "valószínűleg rákkeltőnek", "lehetséges rákkeltőnek", "valószínűleg nem rákkeltőnek", illetve "nem besorolhatónak" minősítheti. A cigaretta és a szolárium a legveszélyesebb kategóriában szerepel, míg a mobiltelefon most egy csoportba került a kávéva, a kipufogógázzal és a kloroformmal.

"A legnagyobb probléma, hogy a legtöbb környezeti hatást évtizedekig kell vizsgálni, hogy kiderüljenek következményei" - mondta a CNN-nek Dr. Keith Black, Los Angeles-i neurológus. A mobiltelefonok használatának veszélyeit számos tanulmány vizsgálta, azonban a legnagyobb is legfeljebb tíz-tizenöt évig tudta tanulmányozni az esetleges összefüggéseket.

Az egyik legnagyobb tanulmány 2010-ben jelent meg a mobiltelefonok és a rák kialakulásának esetleges kapcsolatáról, ebben olyan embereket vizsgáltak, akik tíz vagy annál is több évig használták rendszeresen mobiljukat. Egyértelmű kapcsolatot akkor sem találtak, azonban megállapították, hogy megnőhetett a glióma, az agydaganat egy fajtájának kialakulásának kockázata.

Az eddigi legnagyobb, csaknem minden skandináv felnőttet felölelő és 2009-ben nyilvánosságra hozott tanulmány nem talált összefüggést a mobiltelefonok használata és az agydaganatok között.

A mobilelőfizetések száma már elérte az ötmilliárdot, az IARC-munkacsoport azt is megállapította, hogy az elmúlt években a mobiltelefonok száma és a használatukra fordított idő is látványosan emelkedett.

Rovatok