Index Vakbarát Hírportál

100 kilónál is több ételt dob a szemétbe egy európai

2011. június 4., szombat 16:37 | aznap frissítve

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének nemrég megjelent jelentése szerint 1,3 milliárd tonna élelmiszert, vagyis az éves termelés egyharmadát pocsékoljuk el vagy dobjuk ki felhasználás nélkül minden évben, miközben a nyersanyagok és főként a gabonák ára egyre emelkedik, az éhséglázadások pedig sok országban karnyújtásnyi távolba kerültek, írja az Expansion.com

A legnagyobb pazarlást a gyümölcsök és zöldségek, illetve a gumós és gyökeres növényeknél találták, a jelenség pedig ugyanolyan szinten érinti a gazdag nyugati országokat, mint a fejlődőeket.

A lakosok számára levetítve a pazarlás főleg a nyugati országokban sokkoló, Európában és Észak-Amerikában ugyanis minden állampolgár 95-115 kilónyi ételt dob ki évente, míg ez a szám Afrikában vagy Dél-Ázsiában csak 6-11 kiló.

Olcsóbb lenne nem pocsékolni

A fejlődő országokban a legtöbb veszteséget az élelmiszer-termelési rendszerek hiányzó infrastruktúrája, az elavult technológia és a megfelelő beruházások hiánya okozzák. A gazdag államokban viszont a fogyasztók viselkedése és a nagyipari termelés jelentik a gondot: a lejárati dátumok és a minőségi előírások betartása miatt sok étel kerül a szemétbe, mikor azoknak még semmi bajuk sincs. A hatalmas kínálat pedig csak megerősíti azt a vélekedést, miszerint a termékek nyugodtan veszendőbe mehetnek.

"Ha ehhez hozzáadjuk a boltok markertingfogásait, amelyekkel minél több vásárlásra bíztatnak, mint például a kettőt fizet, hármat kap stratégia, mindez arra sarkallja a vásárlókat, hogy televásárolják kosaraikat, holott nem feltétlenül volna rá szükségük - teszik hozzá a FAO szakemberei. Ráadásul ahhoz, hogy a Föld egyre növekvő népességét megfelelő élelmiszerrel lássuk el, kifizetődőbb lenne csökkenteni az élelmiszerek pazarlását, mint növelni a mezőgazdasági termelést" - összegzi eredményeit a jelentés.

Rovatok