Index Vakbarát Hírportál

Fogságban mentik meg a kanalas partfutót

2011. június 6., hétfő 09:34

Brit és orosz természetvédők aktív lépéseket tesznek a világ egyik legritkább madara, a kanalascsőrű partfutó megmentése érdekében. A fajból már 2009-ben is kevesebb mint 200 pár élt, és azóta tovább csökkent az állomány.

A madárvédelmi szakemberek a madár északkelet-oroszországi élőhelyén tojásokat gyűjtenek majd be, a kikeltetett madarakból fogságban tenyésztett állományt kívánnak kialakítani. A küldetést a brit Wildfowl & Wetlands Trust (WWT) és az orosz madárvédelmi egyesület közösen hajtja végre a Brit Királyi Madárvédelmi Társaság, a British Trust for Ornithology (BTO), a BirdLife International, az ArcCona, a Spoon-billed Sandpiper Task Force szervezetek és a moszkvai állatkert együttműködésével.

A kanalascsőrű partfutó (Eurynorhynchus pygmeus) egy apró sarkvidéki gázlómadár, jellegzetes, kanálformájú csőrrel. E sajátosság egyedülálló a partfutók körében, ezért is kiemelt fontosságú, hogy fennmaradjon a faj.  A madár nyáron Oroszország északkeleti részén költ, míg a telet a Martabani-öbölben (Mianmar) és a Bengáli-öbölben (Banglades) tölti. Rezidenciái közt 8000 kilométeres utat kell megtennie Japánon, Észak-Koreán, a Koreai Köztársaságon, Kínán, Vietnámon, Thaiföldön, Mianmaron, Bangladesen és Indián keresztül.

Ázsiában bekanalazzák

A faj hanyatlásához jelentősen hozzájárul a megélhetési vadászat, elsősorban a mianmari és bangladesi telelőhelyeken. Az élőhelyéül szolgáló árapály-zóna Ázsia szerte jellemző degradációja és művelésbe vonása tovább fokozza a problémát.

A mentőalakulat jelenleg Oroszországban várja, hogy feltérképezhesse a hamarosan létrejövő fészkeket. Az összegyűjtött tojásokat egy a tundrán kívül felállított keltetőben helyezik el, majd kikelésüket követően a moszkvai állatkertbe szállítják őket karanténba. A madarak a karantén letelte után jutnak el végleges helyükre, a WWT kifejezetten e célra létrehozott állomására, a dél-angliai Slimbridge-be.

A természetvédők tisztában vannak azzal, hogy a kanalascsőrű partfutót nem lehet a vadon élő populáció védelmét szolgáló intézkedések nélkül megmenteni, de nehéz lenne elég gyors változást elérni még a faj kipusztulása előtt. A fogságban élő populáció létrehozásával remélhetőleg sikerül időt nyerni - mondta Geoff Hilton, a WWT kutatásvezetője.

Rovatok