Index Vakbarát Hírportál

Károsak a lebomló műanyagok

2011. június 6., hétfő 14:09

Egy Észak-Karolinai Állami Egyetemen elvégzett kutatás szerint az úgynevezett biológiailag lebontható műanyagok úgy tűnik, többet ártanak, mint használnak, mivel bomlásuk során erősen üvegházhatású gáz keletkezik.

„A biológiailag lebontható anyagokat, például eldobható poharakat és evőeszközöket mikroorganizmusok bontják le a szeméttelepeken, amelyek aztán metángázt termelnek” - állíja Dr. Morton Barlaz a tanulmány egyik szerzője. „A metán értékes energiaforrás lehet, ha megfogjuk, de potenciálsan üvegházhatású gáz a légkörbe kerülve” - teszi hozzá.

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség becslései szerint a lakossági hulladék csak 35%-a kerül olyan lerakóba, ahol újrahasznosírják a felszabaduló metánt. További 34% elégeti a gázt a helyszínen, míg 31% egyszerűen hagyja a légkörbe jutni. „Más szavakkal, a biológiailag lebontható termékek nem feltétlenül környezetkímélőbbek” - mondja Balraz.

Ezt a problémát súlyosbítja az ember által készített biológiailag lebomló anyagok lebomlási sebessége. A szabályozás csak annyit mond, hogy a lerakást követően „beláthatóan rövid időn belül” kell megtörténnie. Ez azonban káros lehet, mert a törvény nem kötelezi a hulladéklerakókat, hogy telepítsenek gázgyűjtő rendszereket, amik megfognák a gázt, ráadásul a tanulmány azt is kimutatta, hogy a lassabb lebomlás inkább környezetbarát megoldás.

Rovatok