Index Vakbarát Hírportál

Növelhető a melanomások túlélési esélye

2011. június 6., hétfő 11:53

Jelentős javulást értek el a melanomás páciensek túlélésében két új szerrel. A vemurafenib nevű hatóanyag a BRAF jelű gén mutációját gátolja. Ez a génmutáció az összes melanomás eset felénél van jelen. A kísérleti szert alkalmazó páciensek halálozási valószínűsége a tanulmány ideje alatt 63 százalékkal volt kisebb azokhoz képest, akik nem kapták ezt a hatóanyagot.

A melanomás páciensek életet meghosszabbító másik kezelésben az ipilumumab elnevezésű antitestet alkalmazták, amely stimulálja az immunrendszert. Az immunterápia hatékonyságát vizsgáló tanulmányok azt jelezték, hogy hatására javult az áttétes melanomás betegek túlélési esélye, különösen akkor, ha kemoterápiával kombinálva kapták a kezelést.

Három év elteltével a Yervoy márkanevű szert és a kemoterápiát együttesen kapó páciensek túlélési aránya 20,8 százalék volt, míg azoké, akik nem kapták a szert, csak 12,2 százalék. A bőrrák miatti halálozások 80 százalékát a melanóma okozza, a meghalt páciensek több mint felének életkora kisebb 59 évnél.

A vizsgálatok eredményeit az amerikai klinikai onkológusok társaságának (ASCO) 47. nemzetközi konferenciáján ismertették, amelyet a hét végén tartottak Chicagóban 30 ezer kutató és gyógyszeripari szakember részvételével. A tanulmányokat a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóirat online kiadása is közölte.

Rovatok