Index Vakbarát Hírportál

Emberi anyatejet ad a klónozott tehén

2011. június 10., péntek 15:20

Világszerte kísérleteznek az emberi tejet termelő tehenekkel, mert ezzel a tejjel egészségesebbek lesznek az emberek.

Kínai kutatók felneveltek 300 olyan tehenet, amelyek örökítőanyagában emberi gének is vannak, és ennek köszönhetően anyatejhez hasonló tejet termel a szervezetük. A különleges állatok tőgye nagyobb adag antibakteriális lizozimot is előállít, és emiatt egészségesebb és táplálóbb tejet adnak.

Ning Li, a pekingi agráregyetem munkatársa abban reménykedik, hogy az átfogó tesztelések után három éven belül piacra tudják dobni a tejet, amely segíthet a csecsemők alultápláltságának leküzdésében.

Az emberi tejben 1600-szor több lizozim van, mint a tehénében - mondta Elizabeth Maga, aki a Kaliforniai Egyetemen végez hasonló kutatásokat. Ennek a fehérjének fontos szerepe van abban, hogy jó legyen a bélflóránk. Azt is számos tanulmány kimutatta, hogy a szoptatott kibabák egészségesebbek, mint azok, akik tápszeren nevelkednek.

Argentínában is született egy tehén, amely emberi tejet termel. Az Isa névre hallgató borjúnak két emberi génje van, ezek felelősek a fontos fehérjék termeléséért. Mivel Isa csak április 6-án jött világra, a kutatóknak még két évet kell várniuk, míg borjadzik, és először lesz teje.

Rovatok