Index Vakbarát Hírportál

Az egész országból jól látható lesz a mai teljes holdfogyatkozás

2011. június 15., szerda 15:05

Tiszta idő esetén az ország egész területén szabad szemmel is remekül látható lesz szerda este az elmúlt tizenegy év leghosszabb teljes, centrális holdfogyatkozása.

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára elmondta, a Hold-jelenségek esetében nincsenek az ország egyes területeire vonatkozó időbeli eltérések, mindenhol egy időben lesz észlelhető a Hold-fogyatkozás. A jelenség figyelemmel követése nem igényel semmilyen védőfelszerelést, szabad szemmel is jól látható lesz, így komolyabb távcső nélkül is tökéletesen élvezhető.

Bár mindenhonnan látható lesz a Hold-fogyatkozás, a vidéken lévők esztétikusabb látványban részesülhetnek. A vidéki égboltot a fővárossal ellentétben ugyanis kevésbé érinti a fényszennyezés, így az elsötétülő égen, amelyet már a Hold sem világít be szokásos erőteljes fényével, a csillagok és csillagképek sokkal jobban kivehetővé válnak.

Este tizenegy óra körül, amikor már teljesen besötétedik, határozottabban látható lesz jelenség. Az egyébként erős fényű, ezüstös Hold különös, narancsos színt ölt magára. A félárnyékos fázis kezdete és a teljes árnyék megjelenése a Hold peremén 20.23-kor még a horizont alatt éri a Föld kísérőjét. A horizont felett így már a csorbult Hold kel fel - Budapestről nézve 20.34-kor.

A Holdat teljesen 21:22-kor lepi el a Föld árnyéka, majd ettől számítva 50 perc múlva éri el az árnyék közepét, azaz a legsötétebb részt. A teljes fogyatkozás 23.03-ig tart, majd 00.02-kor a részleges fázisnak is vége lesz. Újabb egy óra elteltével már a félárnyék is levonul a Hold felszínéről.

A Hold-fogyatkozás összességében 100 percig tart. Az elmúlt száz évben mindössze háromszor fordult elő hasonlóan hosszú ideig tartó holdfogyatkozás. A legutóbbi tizenegy éve, 2000. július 16-án volt, akkor 107 percig tartott.

A Polaris Csillagvizsgálóban 21 órától várják az érdeklődőket a jelenség megfigyelésére, a Galileo Webcast pedig online közvetíti a jelenséget, csillagászok kommentárjával.

Rovatok