Index Vakbarát Hírportál

Irán műholdat állított pályára

2011. június 16., csütörtök 09:22

Irán sikerrel pályára állított szerdán egy mesterséges holdat, ami 260 kilométer magasságban kering a Föld körül - jelentette be a teheráni televízió.

A Raszad-1 (a szó megfigyelést jelent) nevű műhold a földfelszín fényképezésére, feltérképezésére alkalmas, naponta 15 fordulatot tesz meg, és két hónap élettartamra tervezték. A Forradalmi Gárda alá tartozó teheráni Malek Astar egyetemen építették meg..

Az Irna iráni hírügynökség a műholdat szállító Szafir hordozórakétáról azt közölte, hogy kétlépcsős, 22 méter magas, 26 tonnát nyom, és 50 kilogramm tömegű terhet 300-450 kilométer magasságba képes felvinni.

Irán az első műholdját, az Omidot (remény) 2009-ben állította pályára. Jelenleg egy kimondottan katonai célú felderítő műholdon dolgozik, amely teheráni források szerint hamarosan kész lesz. Az egy évtizede kezdett iráni űrprogram félelmeket kelt nyugaton, mert a felhasznált műszaki megoldásokat katonai rakéták építésében is alkalmazni lehet, és félő, hogy Teherán közben atomfegyver megszerzésére is törekszik.

Rovatok