Index Vakbarát Hírportál

Falánk neutroncsillagot figyeltek meg akció közben

2011. június 30., csütörtök 08:28

Különleges jelenséget figyelhettek meg műhold segítségével genfi kutatók: egy rendkívül nagy gáz- és részecskefelhő neutroncsillaggal találkozva röntgensugarakat bocsátott ki, amely a csillag négy órán át tartó ragyogását eredményezte.

A neutroncsillagok nagy mennyiségű szabad neutront tartalmazó csillagmaradványok, átmérőjük csak néhány kilométer. Anyaguk olyan tömör, sűrű, hogy mindent magukhoz vonzanak és magukba szívnak, ami a közelükbe repül - közölte a Genfi Egyetem.

Enrico Bozzo kutató és munkatársai egy ilyen falánk csillagot figyeltek meg. Az aprónak számító égitest egy sokkal nagyobb csillag körül kering, amely csillagszél formájában gázokat lök a világűrbe. Hogy mi történik egy ilyen gázkitörés alkalmával, a tudósok az Astronomy & Astrophysics cím szaklapban mutatják be. Megfigyelésüket az Európai Űrügynökség (ESA) XMM-Newton nevű röntgencsillagászati műholdjával végezték.

A nagy csillag hatalmas gázfelhőjének egy része találkozott a neutroncsillaggal, miközben röntgensugár szabadult fel. A röntgenerupció mintegy négy órán át tartott és tízezerszeresére növelte a neutroncsillag sugárzását.

Rovatok