Index Vakbarát Hírportál

Ismerik ellenségeiket a hangyák

2011. július 4., hétfő 15:16

A Temnothorax longispinosus hangyák megismerik legádázabb ellenségeiket és agresszíven lépnek fel ellenük. A hangyakolóniákat gyakran támadják meg rabszolgavadászok, akik ellopják a bábokat. Ha a hangyák ilyennel találkoznak, megpróbálják megölni őket harapással vagy szúrással.

A hangyák azonban nem vesztegetik az idejüket az ártalmatlan behatolókra – állítja egy most megjelent tanulmány. A Johannes Gutenberg Egyetem kutatócsoportja azt próbálta kideríteni, hogy ezek a fejlett rovartársadalmak hogyan reagálnak a behatolókra, laboratóriumban vizsgáltak ehhez teljes kolóniákat.

A T. longispinosus az észak-amerikai erdőségekben őshonos. A kutatás alatt négy másik hangyát mutattak a kolóniának. Az egyik számukra ismeretlen faj volt, a második egy ugyanabból a fajból származó példány, a harmadik egy rivális kolónia. A negyedik volt a legveszélyesebb, az úgynevezett rabszolgavadász hangya.

Ez utóbbiak más kolóniákat támadnak meg és ellopják az utódokat. Gyakran az anyakirálynőt is megölik portyázásaik alatt. Az ellopott bábok új gazdáik kolóniája mellett kelnek ki és különböző feladatokat látnak el: gondozzák a királynőt, vigyáznak az utódokra, élelmiszert gyűjtenek.

Amikor a T. longispinosus hangyák a rabszolgavadászokkal találkoztak, megtámadták azokat. A kevésbé veszélyes ellenfeleket csak elterelték a hangyaboly közeléből. Nem pazarolják arra energiáikat, hogy a kevésbé veszélyes behatolókra vadásszanak.

Rovatok