Index Vakbarát Hírportál

Inkontinenciát okoz a ketamin

2011. július 11., hétfő 14:19

A ketamin nevű partidrog hosszú távú használata rontja a hólyagműködést, olyan tünetekhez vezethet, mint az inkontinencia és a medence táji fájdalom.

A ketamin egy állatoknál alkalmazott érzéstelenítő- és altatószer, de olcsó partidrogként is használják, amivel az emberek hosszabb távú egészségkárosodást kockáztatnak, például vizelettartási nehézségeik jelentkezhetnek - közölték a hongkongi Kínai Egyetem kutatói. A szer alkalmazásának elhagyása után még akár egy évig is fennállhatnak a kellemetlen tünetek.

A tanulmány szerzői emlékeztetnek rá, hogy az elmúlt három évben legalább öt olyan jelentés született, amelyekben urológusok a húgyúti szövődményekre figyelmeztetnek a ketamin tartós használatával kapcsolatban. A mostani felmérésbe bevont 66 személy életkora 13 és 25 év között volt. Az eredmények értékelésekor kiderült, hogy a ketamint hetente 3-4 alkalommal használók között jóval gyakoribb volt az alsó húgyutak működési zavara.

A szegények kokainjának is nevezett ketaminport szippantó fiatalok vesefunkciói romlanak, epevezeték-gyulladást kaphatnak, és májkárosodás is fenyegeti őket. Egy korábbi tanulmányban 97 hongkongi droghasználó egészségi állapotát mérték fel: 60 százalékuk depresszióban szenvedett, 31 százalékuk koncentrációs zavarra panaszkodott, 23 százalékuknak a memóriájával volt gond.

A ketamint sokszor folyékony állapotban szállítják Kínából Hongkongba, ahol a dílerek szippantható port állítanak elő belőle.

Rovatok