Index Vakbarát Hírportál

Olcsó pirulával távol tartható a HIV

2011. július 14., csütörtök 16:46

Egy viszonylag olcsó pirula rendszeres szedésével a férfiak és a nők is megakadályozhatják, hogy HIV-fertőzött partnerüktől elkapják a rettegett vírust. A gyógyszer kihagyhatatlan lehetőséget ad arra, hogy megakadályozzák a HIV további terjedését.

Két nagyszabású tanulmány készült arról az új hatóanyagról, amely képes megakadályozni a HIV terjedését. Az első Partners PrEP nevű projektben kilencezer férfi és nő vett részt Kenyából és Ugandából. Connie Celum és kollégái 4758 olyan párt vont be a vizsgálatba, amelynek az egyik tagja már HIV-fertőzött volt. A nem fertőzött partner naponta beszedett egy tablettát – egyesek tenofovir, mások tenofovir és emtricitabine hatóanyagú gyógyszert kaptak, és volt egy placebót szedő kontrollcsoport is.

A kombinált gyógyszert szedők közül csak 13-an fertőződtek meg, míg a hatóanyag nélküli placebót szedők körében 78 megbetegedés volt. A tenofovirt szedő csoportban 18 új HIV-est számláltak.

Hasonlóan sikeres volt az Egyesült Államok járványügyi központja és a botswanai egészségügyi minisztérium részvételével zajló második kísérlet. Ebben 1200 HIV-negatív, szexuálisan aktív ember kapott kombinált gyógyszert vagy placebót. Két év alatt csupán két gyógyszert szedő kapta el a fertőzést, míg a kontrollcsoportban 24-en.

Mindkét kísérletet a tervezettnél hamarabb leállították, mert olyan jók voltak az eredmények, hogy szemétség lett volna továbbra is placebót adni a bevált gyógyszer helyett. A hatóanyag férfiaknál és nőknél egyaránt bevált. Egy becslés szerint a gyógyszeres kezelés bevezetése 2020-ig 7,4 millió ember életét mentheti meg.

Rovatok