Index Vakbarát Hírportál

A magyarok háromnegyede látásvizsgálatra szorulna

2011. július 18., hétfő 14:48

A magyar lakosság több mint felének látásvizsgálatra lenne szüksége - derült ki a Nagy Látásteszt elnevezésű országos szemészeti szűréssorozat eredményeiből.

Egy éve indult útnak a látásteszt szűrőbusza, amelyen látszerészek ingyenesen tesztelték Magyarország lakosságának látását. Eddig 42 település 58 helyszínén végeztek vizsgálatokat, amelyek keretében 5587 fő látását tesztelték - számolt be az eredményekről a szűrést végző szervezet. A vizsgálatokon 58 százalékos arányban vettek részt nők és 42 százalékban férfiak. A legfiatalabb résztvevő öt éves volt, a legidősebb 93. Az átlagéletkor 48,8 év, ami várható volt, hiszen 40 éves kor felett az élettani változások miatt a látásélesség romlik.

A vizsgálatok során többek között megállapították, hogy a jogosítvánnyal rendelkező férfiak 51,9 százaléka nem lát jól, vagyis a volán mögött ülő férfiak többsége látásvizsgálatra szorulna. A szakemberek véleménye szerint ez azért különösen riasztó, mert a gyenge, rosszul korrigált látás hatással van a reakcióidőre, a távolságok felmérésére és a térérzékelésre is, így a nem megfelelő látásélesség közúti baleseteket okozhat.

Kiderült, hogy a férfiak gyakran hiúságból nem hordanak szemüveget - szemben a nőkkel, akik viszont bátrabban felvállalják, ha látáskorrekcióra van szükségük. Az eredmények alapján az is kiderült, hogy a számítógépes munkát végzők jobban odafigyelnek szemük épségére. A szűrőbuszon megfordulók 24,5 százaléka dolgozik vagy tölt el legkevesebb 4 órát monitor előtt, de csak 15,4 százaléknál volt szükség további vizsgálatok elvégzésére. A Nagy Látásteszt augusztusban folytatódik, és a tervek szerint még hosszú hónapokig járja az országot. Céljuk, hogy felhívják a lakosság figyelmét a rendszeres látásellenőrzés szükségességére és annak megelőző hatására.

A vizsgálatokon részt vett közel hatezer ember természetesen nem feltétlenül reprezentatív minta az ország teljes lakosságára nézve, hiszen egy önkéntes és ingyenes szemvizsgálatra nagyobb eséllyel meg el az, aki érzi, hogy nem tökéletes a látása, mint az, akinek nincs gondja vele.

Rovatok