Index Vakbarát Hírportál

A körülmetélt férfiaknál 76 százalékkal csökken az AIDS-fertőzés kockázata

2011. július 20., szerda 19:11

A körülmetélés 76 százalékkal csökkentheti a HIV-vírussal való megfertőződés kockázatát – erre enged következtetni egy tanulmány, amelyet szerdán, a Párizsban tartott nemzetközi AIDS-konferencia utolsó napján tettek közzé. Az AIDS-ellenes Kutatások Francia Ügynöksége (ANRS) Bertran Auvert, az Egészségügyi és Orvosi Nemzeti Kutató Intézet (INSERM) munkatársa vezetésével Johannesburg Orange Farm nevű szegénynegyedében végezett kutatást, ahol rendkívüli magas a HIV-fertőzöttség: a nem körülmetélt, 35-39 év közötti férfiak 40 százaléka, valamint a nők 45 százaléka HIV-fertőzött.

A kutatók által végzett kampány keretében, több mint 20 ezer férfi metéltette körül magát a kutatók által rendelkezésre bocsátott helyiségekben, akik a klinikai körülmények között megállapított 60 százalékos kockázatcsökkentést akarták bizonyítani a való világban. Mintegy 1000 fős minta alapján – a férfiak fele körül volt metélve, a másik fele nem – a kutatók megállapították, hogy hasonló szexuális viselkedés mellett (óvszer viselése, egyforma számú partner) – a körülmetélt csoportban 76 százalékkal kevesebb volt a fertőzöttek aránya.

„Most fordult elő először, hogy egy nemzetközi szintű tanulmány kimutatta, hogy egy heteroszexuális felnőttek közötti megelőzési program a való világban is működik” – mondta Auvert. „A kutatás megerősítette, hogy a férfiak körülmetélése, amely olcsó eljárás, és csak egyszer kell az életben elvégezni, hatékony megelőzési módszer – mutatott rá Jean-Francois Delfraissy professzor, az ANRS igazgatója. A kutatásban részt vevő Dirk Taljaard professzor szerint rövidesen meg kell találni a fertőzés visszaszorítását a nők körében is.

Rovatok