Index Vakbarát Hírportál

Narkolepsziát okozhat a H1N1 elleni vakcina

2011. július 22., péntek 11:53 | aznap frissítve

Az Európai Gyógyszerügyi Hatóság ajánlása szerint a Pandremix néven forgalmazott H1N1-influenza elleni védőoltást gyerekeknek és tizenéveseknek csak akkor javasolt beadni, ha más vakcina nem áll rendelkezésre, mert az oltás mellékhatásaként narkolepszia jelentkezhet.

Nagy-Britanniában több mint hatmillió adag Pandremix vakcinát használtak fel, és tíz esetben feltételezhető, hogy a kialakult narkolepszia kapcsolatba hozható a védőoltással. A Pandremix vakcinát a GlaxoSmithKline gyógyszercég fejlesztette ki és gyártotta, a 2009-2010-es influenzajárvány idején Nagy-Britanniában ezt alkalmazták a leggyakrabban. A védőoltás már nincs forgalomban, a megmaradt készleteket idén ősszel semmisíti meg a vállalat.

Az európai hatóság vizsgálata azután indult, hogy főként Finnországból és Svédországból, de kisebb arányban Izlandról és Nagy-Britanniából is jelzéseket kapott a narkolepsziás esetek számának növekedéséről a gyerekek és kamaszok körében. A narkolepszia elalvási zavar, amelyben az érintett hirtelen és váratlanul elalszik.

Az EMA szerint a tanulmányok a narkolepszia kockázatának hat-tizenháromszoros emelkedését mutatták a Pandremix vakcinával beoltott gyerekeknél és kamaszoknál a be nem oltottakhoz képest. Közleményében az EMA azt írta, a vakcina vélhetően genetikai és környezeti tényezőkkel együtt hatva emelheti a narkolepszia kockázatát, és más tényezők is hozzájárulhattak az eredményekhez.

A Pandremix vakcinát világszerte összesen 31 millió ember kapta meg, a gyártó közleménye szerint július elejéig 335 olyan narkolepsziás esetről van tudomásuk, amelyek a beoltott emberek körében fordultak elő. A vállalat hangsúlyozta, hogy elkötelezett a páciensek biztonsága mellett, és továbbra is szorosan együttműködik az EMA-val és a nemzeti szabályozó hatóságokkal.

Rovatok