Index Vakbarát Hírportál

Jégkorszaki rajzot találtak Walesben

2011. július 27., szerda 09:34

Nagy-Britannia talán legősibb kőbe vésett rajzát fedezte fel egy régész a dél-walesi Gower-félsziget egyik barlangjában. A lelet pontos helyszínét még nem hozták nyilvánosságra.

Nagy-Britannia talán legősibb barlangrajzát fedezték fel Walesben. Az elmosódott ábrán egy lándzsával megsebesített rénszarvas látható. A karcolatot valószínűleg egy jégkorszaki vadászó-gyűjtögető népcsoport tagja készítette több mint 14 ezer évvel ezelőtt. George Nash, a Bristoli Egyetem vendégelőadója tavaly szeptemberben bukkant rá a különleges leletre.

"Már húsz éve járok ide a diákjaimmal és mindig arról mesélek nekik, hogy milyen dolgok történhettek itt hajdanán. Legutóbb, amikor mindenki visszament az autókhoz és a buszhoz, úgy döntöttem, hogy teszek egy kis felfedezőutat a barlangban, amire eddig nem volt lehetőségem" - idézte a régészt a BBC.

"Néhány percen belül már egy különös, szűk mélyedés belsejét súroltam és hamarosan kirajzolódott előttem egy halvány kép. Alig hittem a szememnek" - mondta Nash. A szakember szerint bár a rénszarvas ábra stílusával megegyező észak-amerikai barlangrajzok 4-5 ezer évvel későbbről származnak, a barlangban talált kőszerszámok segítenek az ábra pontos kormeghatározásában.

"Az 1950-es években a Cambridge-i Egyetem végzett itt ásatást és mintegy 300-400 olyan kőszerszámot találtak, amelyek 12-14 ezer évvel ezelőttről származnak" - mondta a szakember. "Jól tudjuk, hogy noha csak időszakosan, de halászó-vadászó gyűjtögetők vándoroltak ezen a területen és 30 ezer évvel ezelőtt ide temették el a halottaikat, valamint ehhez hasonló művészi alkotásokkal hagyták hátra a kézjegyüket a 30-40 ezer évvel ezelőtti időkben.

Az ábrát jelenleg a Walesi Nemzeti Múzeum és a walesi kormányzat műemlékvédelmi ügynökségének szakemberei vizsgálják. A lelet pontos helyszínét a jövőben hozzák nyilvánosságra.

Rovatok