Index Vakbarát Hírportál

Novemberben magánűrhajó dokkol a Nemzetközi Űrállomáson

2011. július 27., szerda 17:15

Nem okoz nagy gondot az amerikai űrhivatalnak az űrsiklók nyugdíjazása, mert az amerikai magáncégek már készen állnak az első bevetésre.

A Space Exploration (SpaceX) lesz az első magáncég, ami űrhajóval dokkolhat a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A Dragon nevű teherszállító űrhajó november 30-án indul, és december 9-én lesz a nagy találkozás az ISS-szel.

Eredetileg úgy volt, hogy télen két tesztküldetésen indul a Dragon. Az elsőn csak meg akarták közelíteni az ISS-t, hogy kipróbálják a navigációs és kommunikációs eszközeit, és csak a második küldetésben akarták végrehajtani a dokkolást.

A SpaceX azonban azt állítja, hogy készen áll mindkét feladatra, és egyesíti a két küldetést. A NASA is ugyanezt akarja, bár hivatalosan még nem adták ki az engedélyt a kombinált misszióra. Ha sikeres lesz a dokkolás, akkor a NASA olcsón tud majd ellátmányt szállítani az űrállomásra.

A SpaceX 1,6 milliárd dollárért 12 teherszállítást vállal, ami utanként 133 millió dollár, ezzel szemben egy űrsikló fellövése több mint egymilliárd dollárba került (igaz, az űrsikló raktere négyszer nagyobb, mint a Dragoné). Az amerikai magánűrhajók csatarendbe állítása azért is fontos, mert ha nem lenne ez a lehetőség, akkor a NASA csak Szojuzokat és Progresszeket használhatna. Így rengeteg pénz áramlana az USA-ból Oroszországba.

A SpaceX űrhajója két részből áll, az újrahasznosítható, többfokozatú Falcon 9 rakétából, és a Dragon szállítóegységből, amely dokkolás után ejtőernyővel ereszkedik vissza. A Falcon 9 két fokozata már a vállalat kilövőállásánál várakozik, a Dragon augusztusban vagy szeptemberben ér oda.

Rovatok