Index Vakbarát Hírportál

Grafénból és ónból készült nanoszendvics

2011. július 28., csütörtök 16:47

Nanoméretű rétegzett szerkezetet hoztak létre grafénból és ónbólaz amerikai Berkeley laboratórium kutatói, akik szendvicsüket nagy kapacitású energiatárolónak szánják.

Az elektromos járművekhez minél könnyebb akkumulátorokra van szükség, amelyeket gyorsan fel lehet tölteni és számos ciklusokon keresztül megtartják töltési kapacitásukat. Yuegang Zhang kutatásvezető szerint a kifejlesztett nanoszerkezet éppen erre lesz alkalmas.

A grafén egyetlen atom vastagságú grafitréteg, amelyben a szénatomok hatszögletű, méhsejtekre hasonlító rácsban foglalnak helyet. Az anyag különlegessége, hogy átlátszósága mellett annyira tömör, hogy a legkisebb gázatom se képes áthatolni rajta, az elektromosságot pedig csaknem olyan jól vezeti, mint a réz.

A kompozitanyag előállítása során a szinte kétdimenziós grafénra vékony filmrétegként ónt vittek fel, majd újra grafén és megint ón következett. Ezt a több emeletes szendvicset aztán 300 Celsius fokra hevítették, és beleolvasztották az ónt a grafén kristályrácsába. A hőkezelés hatására aprócska oszlopok alakultak ki az ónból a szendvicsszerkezetben.

Eredményeiket ismertető tanulmányukat az Energy and Environmental Science című szakfolyóiratban tették közzé a kutatók.

Rovatok