Index Vakbarát Hírportál

Becsődölt a férfiaknak szánt fogamzásgátló injekció

2011. augusztus 1., hétfő 15:34

Bár a férfiak fogamzásgátló injekciójának ötlete több mint harmincéves, egyelőre nem kerülhet piacra hatékony és engedélyezett készítmény. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) legutóbbi ilyen irányú kutatása is zátonyra futott.

Nyolc országban összesen négyszáz tesztalany részvételével 2009 végén kezdődött el a vizsgálat, eredményt azonban nem hozott. A kutatást márciusban leállítottuk, mivel az injekció jelenlegi összetételében nem működik - mondta el a tanulmányt vezető Michael Zitzmann, a Münsteri Egyetem termékenységi központjában dolgozó andrológus és endokrinológus.

A szer a férfiak kilencven százalékánál működött, a fennmaradó tíz százalék azonban továbbra is túl nagy arányt jelent - fejtette ki Zitzmann, aki kitért a mellékhatásokra is. Többeknél ugyanis - különösen idősebb családapáknál - kellemetlen következmények léptek fel: depresszió, súlynövekedés vagy aknék jelentkeztek.

Halléban összesen 43 férfi vett részt a kutatásban. A résztvevőknek 18 és 45 év közötti, stabil párkapcsolatban élő férfiaknak kellett lenniük, akiknek párja is beleegyezett a vizsgálatba.  Hermann Behre, a hallei tanulmányvezető elmondta, hogy nem teljesültek az elvárások. Bár tízből kilenc férfi jól viselte a vakcinát, az összeférhetetlenségi arány magas volt. A tanulmány végleges kiértékelése októberre készül el, a professzor szerint viszont már megelőlegezhető, hogy a kutatás nem járt eredménnyel.

A férfiak nyolchetente kaptak fogamzásgátló injekciót. Összeállításakor olyan hatóanyagokat alkalmaztak, amelyeket más panaszok kezelésére már bevetnek. Egyébként ugyanis hosszadalmas engedélyeztetési folyamatokat kellett volna elindítani. A tesztoszteron kívülről való adagolásával elérték, hogy a szervezet leállítsa a saját tesztoszterontermelését és így nem képződtek hímivarsejtek sem.

Behre hangsúlyozta: a férfiak számára kifejlesztett fogamzásgátlással nem a nőknek készült tablettákat akarják leváltani vagy kiszorítani a piacról, csupán alternatívát kínálnak a pároknak, hogy közösen vállalhassák a fogamzásgátlás felelősségét. Különösen jó lehetőség lehet ez azoknak, akiknél a nő egészsége szempontjából nem javasolt a tablettaszedés.

Zitzmann szerint a kutatásokat elölről kell kezdeniük, ő maga nem számol azzal, hogy öt éven belül forgalomba kerülhet férfiak számára kifejlesztett fogamzásgátló vakcina. Behre ugyanakkor úgy véli, meglehetősen jók a lehetőségeik. A professzor a tiszta tesztoszteroninjekciót favorizálja elsősorban. Mint elmondta, ezt Kínában sikerrel tesztelték több mint ezer férfin.

Rovatok