Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért több az asztmás a feketék között

2011. augusztus 1., hétfő 11:29

Amerikai kutatók azonosítottak egy olyan génváltozatot, amely egyedien jellemző az afroamerikaiakra, így segíthet magyarázatot találni arra, miért fogékonyabbak az asztmára a feketék.

Korábbi, asztmára hajlamosító gének után kutató tanulmányok már több szóba jöhető genetikai változattal előálltak, ám ezek a tanulmányok túl kis méretűek voltak ahhoz, hogy igazolhassák a gének rasszokra jellemző egyediségét. A Nature Genetics című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban kilenc korábbi kutatócsoport eredményeit összesítették és elemezték. Valamennyi kutatócsapat azt vizsgálta, hogy az asztma megjelenésének az észak-amerikai népességen belül tapasztalható etnikai eltérései milyen gének jelenlétével hozhatók összefüggésbe.

Az összesen öt gyanúsított gén közül az elemzésben találtak egyet, amely kizárólag afrikai emberek leszármazottainál fordult elő. "Ez az első génfelfedezés, amikor csak az afroamerikaiaknál látunk (a gén jelenlétére utaló) jelet" - hangsúlyozta Dan Nicolae, a Chicagói Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

A különböző etnikai csoportoknál eltérő az asztma előfordulási aránya, az afroamerikaiak körében magasabb, ám ennek okát nem tudják. Változásban lévő környezeti tényezők lehetnek a hátterében, de az új megállapítások arra utalnak, hogy a genetika is szerepet játszik - tette hozzá.

Az asztma világszerte több mint 300 millió embert érint, hatása azonban igen nagy különbségeket mutat. Kutatási adatok szerint az Egyesült Államokban 2001 és 2003 között az asztma gyakorisága 7,7 százalék volt a fehér amerikaiak és 12,5 százalék a fekete amerikaiak között.

Rovatok