Index Vakbarát Hírportál

Még a szeme mozgását is hallotta

2011. augusztus 1., hétfő 19:50

Rendkívüli fülbetegsége miatt még a szeme mozgását is hallotta műtétje előtt egy brit férfi, pirítóstól pedig szinte megsüketült.

Az 57 éves Stephen Mabbutt hat évvel ezelőtt észlelte magán egy olyan betegség tüneteit, amelynek hatásaként a páciens saját szervezete hangjait rendkívül erősen hallja, míg a külvilágét egyre kevésbé. Az orvosok gyulladáscsökkentő antibiotikumokkal, orr- és hallójáratokat tisztító szerekkel kezelték, ám sikertelenül.

A férfi saját szívverését is jól hallotta, de a legnagyobb kínokat az evés okozta: ropogós ételektől szinte megsüketült. Hallásbetegsége idővel már a látását is zavarta: ha felemelte a hangját, a belső rezgés miatt a látása vibrált.

Végül számítógépes tomográf megmutatta, hogy átlyukadt több helyen a férfi hallójárata. Betegsége rendkívül ritka, félmillió emberből egyet érint évente Nagy-Britanniában. Az orvosoknak műtéttel sikerült helyrehozni a belső fület, a beavatkozás után a férfi úgy érezte mintha teljesen kicserélték volna – írja a Daily Telegraph című brit lap.

Rovatok