Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a Progressz teherűrhajó roncsait

2011. augusztus 24., szerda 16:23 | tizenkét éve frissítve

Nem megfelelő pályára került a Progressz M-12M orosz teherűrhajó, amelyet szerdán indítottak el a Nemzetközi Űrállomásra - közölték az Interfax hírügynökséggel szakértő források.

A probléma a hordozórakéta harmadik fokozatának beindításánál következett be. Az űrhajó több mint 3,5 tonna terhet  - köztük az űrállomáson dolgozóknak élelmiszert - szállított volna az űrállomásra.

A Progressz roncsai az Altáj Köztársaság lakatlan részén a tajgába zuhantak, mintegy 40 kilométerre a legközelebbi lakott településtől. Senki nem sérült meg, kár nem keletkezett, a nol.hu ugyanakkor a Ria Novosti hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy a robbanás akkor volt, hogy 100 kilométeres körzetben kitörtek az ablakok.

A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó hat űrhajósnak két-három hónapra elegendő oxigénje, vize és élelme van.Kétséges azonban, hogy a mostani szállítmány kimaradását követően útnak indulhat-e a következő űrexpedíció a tervezett szeptemberi időpontban.

Az Interfax hírügynökségnek rakétaipari források azt mondták: nem kizárt, hogy módosítják az idei programot. Szeptemberre volt kitűzve a Szojuz TMA-22 űrhajó indulása fedélzetén az újabb űrexpedíció tagjaival. A következő Progressz teherűrhajót pedig október 28-án szándékoztak az űrállomásra indítani. Mindezt elhalaszthatják, amíg nem tudják tisztázni, hogy mi történt.

A Progressz elvesztése nem egész egy héten belül a második, december óta a negyedik sikertelen orosz felbocsátás. Augusztus 18-án a gyorsító fokozat meghibásodása miatt Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja, az Ekszpressz-AM4 nem állt az előírt pályára, decemberben az orosz GLONASZSZ globális helymeghatározó rendszer három műholdja zuhant a tengerbe, februárban pedig egy katonai műhold nem érte el a kijelölt pályát.

Rovatok