Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az Ebola-vírus gyenge pontját

2011. augusztus 25., csütörtök 14:54

Egy speciális koleszterinszállító fehérje lehet a kulcs a ritka, legtöbbször halálos kimenetelű Ebola-vírus okozta fertőzés elleni oltóanyag elkészítéséhez amerikai szakemberek szerint.

Az úgynevezett Niemann-Pick C1 fehérje fontos szerepet játszik a sejtek megfelelő koleszterin-ellátásban, ám a szakemberek kiderítették, hogy az Ebola-vírusnak is erre az anyagra van szüksége ahhoz, hogy megfertőzze és megbetegítse az élő szervezeteket.

A mostani felfedezés növeli az esélyeinket arra, hogy a vírussal közvetlenül szembeszálló ellenanyagot fejlesszünk ki - hangsúlyozta egy közleményben a Harvard Egyetem Orvostudományi tanszékén dolgozó Sean Whelan, aki a Nature című folyóirat eheti számában megjelent két tanulmány egyikének elkészítésében vett részt.

Ha a szervezetben két abnormális másolata van a speciális fehérjének az a Niemann-Pick betegség kialakulásához vezet, amely során a sejtek a tárolási probléma miatt megduzzadnak, és úgynevezett habos sejtekké alakulnak át, majd elfoglalják a máj, a lép, a csontvelő és egyéb szerveket, lerontva azok működését.

Azok az egerek, amely szervezete alacsony mennyiséget termelt ebből a fehérjéből, jóval ellenállóbbak voltak az Ebola, és a Marburg-vírussal szemben is - mondta a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem szakértője, Kartik Chandran, aki a harvardi James Cunningham irányításával egy külön tanulmányban vizsgálta az Ebola működését.

A két szakember még 2005-ben fedezett fel egy olyan vegyületet, amely képes blokkolni a Niemann-Pick fehérjét az emberi sejtekben.

Lényegében a szakemberek most kimutatták, hogy ez a vegyület képes megakadályozni, hogy a vírus megfertőzze a szervezetet. A speciális fehérje hosszú távú blokkolása valószínűleg betegséghez vezethet, de mivel az Ebola-járványok rövid életűek, a kezelésre is csak rövid ideig lenne szükség. A magas lázzal, kiterjedt külső és belső vérzéssel járó betegségnek egyelőre nincsen ellenszere. A kórokozó, amely tucatnyi járványt okozott Afrika-szerte, egyaránt veszélyes emberre és más főemlősökre is. A pozitív eredmények ellenére azonban legalább egy évtizedre lesz szükség, hogy a kezelést a gyakorlatban is elkezdhessék alkalmazni.

Rovatok