Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb kiadást jelent az elhízás

2011. augusztus 26., péntek 13:48

Világszerte több mint 1,5 milliárd felnőtt túlsúlyos, további 500 millió elhízott és 170 millió gyermek vagy túlsúlyos vagy elhízott - vált ismertté a The Lancet című brit orvosi folyóirat elhízással kapcsolatos speciális sorozatában megjelent négy tanulmány egyikében.

Az elhízás járványszerűen elterjedt a világon, és már a dohányzáshoz hasonló egészségügyi kockázatot jelent - írták tanulmányukban a melbourne-i Deakin Egyetem szakemberei. Japánban és Kínában minden húsz nőből egy elhízott. Ezzel szemben Hollandiában tízből egy, Ausztráliában négyből egy, a Tonga-szigeteken pedig tízből hét nő küzd ezzel a problémával.

Sok országban az egészségügyi kiadások 2-6 százalékát teszik ki az elhízással összefüggő költségek. "Az olcsó, ízletes és kalóriával teli ételek mennyiségének növekedése, a fejlett élelmiszerforgalmazás és -marketing, valamint a fogyasztást és a növekedést befolyásoló gazdasági erők a felelősek az elhízás járványszerű terjedéséért" - hangsúlyozták a tanulmány készítői.

A világ vezető gazdaságai közül jelenleg Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban a legelterjedtebb az elhízás problémája, és ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor 2030-ra az amerikai lakosság fele elhízott lesz - figyelmeztetnek amerikai egészségügyi szakemberek a sorozat másik tanulmányában.

Az Egyesült Államokban az elhízás hamarosan átveszi a vezető helyet a dohányzástól a nemfertőző betegségek legsürgősebben megfékezésre váró okainak listáján. Emellett 7,8 millió új cukorbetegért, 6,8 millió szívbetegségtől, és agyi érkatasztrófától sújtott páciensért, valamint 539 ezer rákos betegért lesz felelős 2030-ra.

A New York-i Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi tanszékének kutatói szerint az amerikai nők 35 százaléka, a férfiak 32 százaléka elhízott. Nagy-Britanniában 2030-ra a férfiak körében 41-48 százalékra, a nőknél 35-42 százalékra fog emelkedni az elhízottak aránya a jelenlegi 26 százalékról. "Ennek eredménye 668 ezer új diabéteszes beteg, 461 ezer szívbeteg és 130 ezer daganatos ember lesz" - írták a szakemberek.

A túlevés és a mozgásszegény életmód okozta elhízás növeli továbbá a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és egyéb betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett várhatóan 2,6 százalékkal, vagyis 66 milliárd dollárral fogja növelni az amerikai egészségügy éves összkiadását, míg a brit államnak 2 százalékos, vagyis kétmilliárd fontnyi pluszköltséggel kell majd számolnia évente.

Az egészségügyi szakértők ezért az elhízással szembeni harca ösztönzik a kormányokat. "Ebbe beletartozik az egészségtelen ételek és italok (a cukrozott üdítők) megadóztatása, valamint a gyerekeknek szóló televíziós étel- és italreklámok szigorítása" - írták a Harvard Egyetem Közegészségügyi tanszéknek szakemberei saját tanulmányukban.

Rovatok