Index Vakbarát Hírportál

Alig használják a szívkockázatot csökkentő gyógyszereket

2011. augusztus 29., hétfő 11:15

A szívkockázatot csökkentő olcsó, generikus gyógyszereket jelentősen alulhasználják világszerte, azoknak az embereknek, akiknek előnyük származna szedésükből, kevesebb mint a fele kapja ezeket a készítményeket - ismertették kanadai kutatók egy európai kardiológiai konferencián.

A felmérés szerint az alacsony jövedelmű országokban a szívbetegséggel élő vagy szélütésen átesett emberek 80 százaléka nem szedi egyik szert sem a vérhígító aszpirin, a koleszterinszintet csökkentő sztatinok, valamint a vérnyomást csökkentő bétablokkolók és az ACE-gátlók közül.

Világszerte a veszélyeztetett csoportba tartozók mintegy 60 százaléka nem jut hozzá ezekhez az olcsó, generikus gyógyszerekhez - állapították meg a kutatók a Lancet orvosi folyóirat online kiadásában vasárnap közzétett tanulmányukban.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte több mint 100 millió embert érintenek. A felméréshez 17 országban 154 ezer felnőttet kérdeztek meg, akik közül több mint 7500 közölte magáról, hogy koszorúér-betegsége vagy szélütése volt. A megelőzésre alkalmas szerek közül a legtöbb (25,3 százalék) az aszpirint szedte, bétablokkolót 17,4 százalékuk, ACE-gátlót vagy ARB-t 19,5 százalékuk, sztatint pedig 14,6 százalékuk.

Ez globális tragédia, nem mondhatunk mást - vélekedett Salim Yusuf kutatásvezető, a kanadai McMaster Egyetem munkatársa, aki hozzátette, hogy számos országban alapvetően újra kellene gondolni a szívbetegségekre vonatkozó egészségpolitikát.

Rovatok