Index Vakbarát Hírportál

A rossz alvás növeli a magas vérnyomás kockázatát

2011. augusztus 30., kedd 15:30

Nagyobb kockázattal alakul ki magas vérnyomás azoknál, akik rosszul alszanak éjszakánként - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC. A tanulmányban 784 páciens egészségét követték nyomon, aminek során úgy találták, hogy akiknél a legkevesebb volt a mélyalvás időtartama, azoknál 83 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás azokhoz képest, akiknél a leghosszabb volt ez a szakasz.

A 2007 és 2009 között lefolytatott vizsgálatba 65 év feletti férfiakat vontak be, akik közül kezdetben egyiknek sem volt magas vérnyomás betegsége. A tanulmány végére 243 résztvevőnél alakult ki hipertenzió.

A vizsgálatban mérték, hogy az önkéntesek alvásuk közben mennyi időt töltöttek lassú hullámú, mélyalvásban, majd ennek ideje alapján csoportokba sorolták őket. A legrövidebb időt - az alvás teljes tartamának mindössze 4 százalékát - mélyalvásban töltő férfiaknál 83 százalékkal nagyobb volt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint a legtöbb időt - a teljes alvás 17 százalékát - mélyalvásban töltő embereknél.

Susan Redline, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa, a tanulmány egyik szerzője kiemelte, hogy eredményük szerint a gyenge alvásminőség - amely a lassú hullámú alvás idejének rövidülésében nyilvánul meg - jelentősen növeli az egyének kockázatát a magas vérnyomás kialakulására. A kutató úgy véli, hogy bár tanulmányuk férfiakra összpontosított, megállapításuk a nőkre is érvényes lehet. Az eredeti tanulmányt a Hypertension című szakfolyóiratban tették közzé.

Rovatok