Index Vakbarát Hírportál

Épül a világ első magánkézben levő atomfegyvergyára

2011. augusztus 30., kedd 11:35

Missouri állam szövetségi bíróságán az atomfegyver-ellenes aktivisták és a kansasi városvezetés vitája fogja eldönteni, hogy felépülhet-e Kansas Cityben az új, nukleáris fegyverek alkatrészeit gyártó üzem. A 140 ezer négyzetméteres gyár a Honeywell cég fegyvergyárának helyén épül, 673 millió dolláros befektetéssel. A különlegessége, hogy a szövetségi kormány a Honeywelltől és a területet birtokló ingatlanfejlesztő cégektől bérli a gyárat, akik a városnak 20 éven át szintén bérleti díjat fizetnek érte, de aztán a tulajdonukba kerül. Így ez lehet a világ első, magánkézben levő atomfegyvergyára.

A Honeywell a második világháború, és főleg a vietnami háború óta az amerikai hadsereg egyik legfontosabb fegyvergyártó és fejlesztő partnere. Az általa vezetett konzorcium üzemelteti a texasi Pantex létesítményt, ahol az összes amerikai atomfegyver össze-, illetve leszerelése zajlik.

A kansasi gyár a tervek szerint szinte teljes egészében átveszi az atomfegyverek nem-nukleáris összetevőinek gyártását Amerikában: a becslések szerint 85 százalékban fedi majd le az ilyen alkatrészek előállítását, míg a nukleáris tölteteket a Los Alamos és az Oak Ridge laborok adják a bombákhoz.

A gyár építésének ellenzői azzal érvelnek, hogy semmi szükség az üzemre, hiszen az Obama-kormány az elnök beiktatása óta a leszerelés felgyorsítása mellett áll, és a tavaly aláírt új START-szerződésben az orosz és az amerikai fél is vállalta, hogy a felére csökkenti az atomfegyvereinek számát, és nem gyárt új bombákat. A gyár így minden bizonnyal az amerikai hadsereg nagyszabású atomfegyver-modernizálási programját fogja kihasználni, amire a Fehér Ház 80 milliárd dolláros költségvetést különített el, és tíz évet szánt rá.

Rovatok