Index Vakbarát Hírportál

A krónikus fájdalommal összeköthető gént találtak

2011. szeptember 9., péntek 11:58

A krónikus fájdalom szabályzásában szerepet játszó gént azonosítottak brit kutatók, akik szerint a felfedezés segíthet hatékonyabb, célzott fájdalomcsillapítók kidolgozásában. A Cambridge-i Egyetem munkatársai megállapították, hogy a HCN2 jelű gén a fájdalomra érzékeny idegvégződésekben van jelen.

Peter McNaughton kutatásvezető és csoportja feltételezte, hogy a HCN2 gén a fájdalomérző idegek elektromos aktivitását szabályozza, mert egy hozzá hasonló génről, a HCN4 jelűről már tudták korábban, hogy kulcsszerepet játszik a szívben az elektromos aktivitás ellenőrzésében.

A Science tudományos magazin legfrissebb számában megjelent tanulmányhoz olyan génmódosított egereket hoztak létre, amelyeknél hiányzott a HCN2 gén. Az egerek idegsejtjeit laboratóriumban elektromosan ingerelték, és azt vizsgálták, hogy miként reagálnak erre.

Ezt követően az állatokat is különböző típusú fájdalomingernek tették ki, és mérték válaszreakciójukat. Megállapították, hogy a HCN2 gén nélküli egereknél nem jelentkezett a neuropátiás fájdalom, miközben az akut fájdalom megmaradt. Utóbbi azért nagyon fontos, mert ez a fájdalomtípus fontos jelzőszerepet játszik a testben, figyelmeztet a veszélyre, a sérülésekre.

A neuropátiás fájdalmat meg kell különböztetni a gyulladás által kiváltott fájdalomtól is. Előbbi a cukorbeteg páciensek végtagjaiban jelentkezik, illetve övsömör után és rákbetegek kemoterápiáját követően, de gyakran előfordul a gerinc alsó szakaszának fájdalmainál is. A felfedezés segíthet abban, hogy célzott fájdalomcsillapítót fejlesszenek ki, amely csak a neuropátiás fájdalomat csökkenti.

Rovatok