Index Vakbarát Hírportál

Áramütés javítja a tanulás sebességét

2011. szeptember 21., szerda 10:18

Az agy bizonyos területeinek gyengeáramú aktiválásával jobban, gyorsabban lehet tanulni - állítják oxfordi kutatók.

A árammal manipuláló fejkötő két helyen tapad a fejhez: a jobb szem és a bal fül fölött. Mindössze 1-2 ezred amper áramot kap a kísérleti alany, és a módszer révén 10 százalékkal gyorsabban képes megtanulni dolgokat. Fontos, hogy az áram a megfelelő irányban áramoljon, ugyanis fordítva visszafele sülhet el a dolog: az áram nemcsak, hogy nem élénkíti az agyat, hanem egyenesen tompítja és emiatt még lassítja is a tanulás tempóját.

A módszer tesztelésekor a kísérleti alanyoknak gombok sorát kellett nyomkodniuk előírt sorrendben, mintha zongora billentyűin játszanának hangok meghatározott sorozatát. Egyértelműen kiderült, hogy az árammal stimulált alanyok gyorsabban meg tudták jegyezni a helyes sorrendet. Viszont egyelőre csak az izommemóriát javítja a módszer,így például a mozdulatsor-emlékezést segíti. Feltételezhető azonban, hogy más területeken is erősítheti a nagyon gyenge áram a tanulás képességét, gyorsíthatja sebességét. A tudósok azt sem zárják ki, hogy agyvérzés sújtotta betegeknél is használható sérült agyterületeik rehabilitálására. Az áramos ösztökélés a befejezésétől számítva még fél órán át hat.

A módszert kipróbálta a Daily Telegraph című brit lap egy munkatársa is. Beszámolója szerint, miután rácsatolták a fejfedőt, először remegni kezdtek ujjai, tenyere izzadt, homloka szintén, de ez - mint megtudta - jó, mert azt jelzi, hogy hat rá az áram. Collins, hogy tesztelje a metódust, maga elé tette a lap rejtvényrovatát, ám míg áram alatt volt, egyetlen számot sem tudott beírni Sudoku rejtvénybe. Miután viszont lekerült róla a két tapasz, szinte megtáltosodott.

Rovatok