Index Vakbarát Hírportál

Sikeres volt a malária elleni vakcina első tesztje

2011. szeptember 23., péntek 12:23

Sikeres volt a malária elleni védőoltás első éles tesztje - jelentette be a vakcinát kifejlesztő párizsi Pasteur Intézet kutatócsapata. Ha a további tesztek is sikerrel járnak, az óriási lépést jelent majd a betegség elleni küzdelemben, a malária ugyanis a legsúlyosabb népegészségügyi problémák egyike a fejlődő világban. Az egészségügyi világszervezet becslései szerint 3-500 millió közé tehető a fertőzöttek száma, és egymillió feletti az áldozatoké minden évben.

A maláriát nem vírus vagy baktérium okozza, hanem egysejtű paraziták, a Plasmodium nembe tartozó négy alfaj, a Vivax, az Ovale, a Malariae és a Falciparum. Emiatt hatástalanok ellene a hagyományos módon működő oltások, és ezért nem tudott vele az orvostudomány semmit kezdeni a megelőzésen, illetve a tünetek kezelésén túl.

Régóta megfigyelték, hogy a 40-41 fokos lázas rohamokkal (erről kapta régies nevét, a váltólázat) járó betegséggel szemben immunitás fejlődik ki egyes afrikaiakban, akik sokáig és gyakran ki vannak téve a fertőzésnek. A francia kutatóknak sikerült megtalálniuk, mi az, ami ami a szerencsések szervezetében legyőzi a betegséget: az MSP3 kódnevű fehérje képes megölni a parazitát.

Az MSP3-ból készített vakcinát dupla vaktesztben próbálták ki Burkina Fasóban 45 tesztalanyon. Sem a gyerekek, akiknek beadták a szert, sem a kísérletet végző orvosok nem tudták, ki kap a hatóanyagot tartalmazó oltásból, és ki a placebóból. A kísérlet azt mutatta, hogy a vakcina nagyon magas szintű védettséget ad a betegség ellen. Következő körben Maliban 800 tesztalannyal végzik el a teszteket.

A malária elleni védőoltások kutatásában eddig a Bill Gates alapítványa által támogatott tudóscsoport RTS nevű vakcina tűnt a leginkább reményt keltőnek. Az MSP3-nak nemcsak a teszteredményei múlják felül az RTS-ét, de az előzetes becslések szerint az oltóanyag előállítása is sokkal olcsóbb lehet, nagyjából fél dollár adagonként. Ez a betegség által leginkább sújtott vidékeken különösen fontos szempont.

Rovatok