Index Vakbarát Hírportál

Vagányabbak a keveset alvó kamaszok

2011. szeptember 27., kedd 15:39

Az iskolanapokat megelőző éjszakákon nyolc óránál kevesebbet alszik az amerikai tizenévesek kétharmada, a körükben gyakoribb a kockázatosnak számító viselkedés - állapították meg a betegség-megelőzéssel foglalkozó amerikai hatóság, a CDC kutatói.

Az országos felmérésbe több mint 12 ezer kamaszt vontak be, akikről kiderült, hogy 68,9 százalékuk kevesebbet alszik nyolc óránál az iskolanapok előtti éjszakákon. Ezek a fiatalok tizenegy kategóriából tízben nagyobb eséllyel mutattak kockázatos viselkedést, mint azok a diákok, akik legalább nyolc órát aludtak.

A kockázatos viselkedések között volt a dohányzás, a marihuána szívása és az alkoholfogyasztás. A keveset alvó diákok 50,3 százaléka ismerte el, hogy ivott alkoholt a megelőző hónapban, míg a legalább napi nyolc órát alvók között csak 36,7 százalék volt ez az arány.

A keveset alvók kisebb eséllyel tréningeztek, szexuális aktivitásuk gyakoribb volt, nagyobb valószínűséggel verekedtek és fontolgattak öngyilkosságot. Közülük többen ültek naponta három óránál tovább a számítógép előtt, televíziót azonban nem néztek hosszabb ideig, mint eleget alvó kortársaik.

Rovatok