Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi díjat nyert a SZTAKI

2011. szeptember 30., péntek 11:59

A Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriuma (LPDS) által vezetett európai konzorcium infrastrukturális támogatásával fejlesztett Linga-alkalmazás a Legjobb Bemutató megtisztelő különdíjával tért haza a rangos lyoni rendezvényről, az EGI Technical Forumról.

A SZTAKI által vezetett konzorciumban kifejlesztett technológia lehetővé teszi, hogy az eddig két kontinensen szeparáltan működő három különböző számítási infrastruktúrát felhasználó OutGrid projekt mostantól egyesíteni tudja ezeket az infrastruktúrákat és így képes lesz jelentősen megnövelni a nagy számítás-igényes kutatások hatékonyságát az Alzheimer-kór megelőzése érdekében.

A jelentős médiaérdeklődés mellett, több mint 600 résztvevővel megszervezett konferencia-sorozat évről-évre összegyűjti a legnagyobb európai grid-, és cloud-számítástechnika képviselőit, hogy tapasztalataik megosztásával hatékonyabbá tegyék a különböző grid-, és cloud-infrastruktúrák működését saját országaikban is. Amellett, hogy az EGI (European Grid Infrastructure) fő célkitűzése átláthatóan képviselni a felhasználói közösségek, erőforrás-szolgáltatók és az e-infrastruktúrával kapcsolatos intézmények érdekeit, nagy hangsúlyt fektet olyan innovatív projektek bemutatására is, amely globális mértékű problémák költséghatékony és zöld megoldására törekszik.

A legfrissebb eredmények éppen az orvostudomány területén születtek: a francia Maatg cég a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (MTA SZTAKI) közreműködésével életre hívott LINGA-alkalmazása csaknem 2000 processzormag összekötésével segíti a neurológiai kutatásokat.

Becslések szerint ma Magyarországon több mint százezer Alzheimer-kórban szenvedő ember él, de a betegség megelőzésére egyelőre nincs lehetőség. Mivel számos gyógykészítmény áll rendelkezésre a tünetek enyhítésére, így a korai diagnosztizálásának nagy jelentősége van, az idegrendszeri képalkotás elemzése azonban erősen kapacitás-igényes feladat. Bár a mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) képeinek vizsgálata egyetlen PC-n akár évekig is eltartana az adatok összetettsége miatt, David Manset és neurológusokból valamint informatikusokból álló kutatócsoportja képes akár 11 ezer beteg anyagának párhuzamos feldolgozására.

Mindez nem tudna megvalósulni az MTA SZTAKI által koordinált SHIWA-projekt nélkül, mely lehetővé teszi a felvételek egyidejűleg három különböző számítási infrastruktúrán és kontinensen (európai neuGRID, kanadai CBRAIN és amerikai LONI) zajló, összehangolt feldolgozását. Az így lehívható eloszlási gráfok statisztikai elemzése, s rendszerezése elengedhetetlen az idegsejti kutatások elsősorban empirikus tapasztalatokra hagyatkozó fejlődéséhez. Immáron Magyarország is vezető szerepet játszik az Európa, Kanada, és az Amerikai Egyesült Államok összefogásával zajló kutatásokban, amelyek a SZTAKI-ban kifejlesztett Grid technológiát hasznosítják – nyilatkozta az LPDS vezetője, Kacsuk Péter.

Rovatok