Index Vakbarát Hírportál

Tenerife erőszakos múltját térképezték fel brit vulkanológusok

2011. október 5., szerda 15:23

Hétszázharmincháromezer évvel ezelőtt egy irtózatos vulkánkitörés rázta meg a szigetet, amely földcsuszamlást eredményezett és Tenerife délkeleti partvidéke az óceán mélyére süllyedt. Törmeléke azonban részben megőrződött a tengerparti részen, ezeket a maradványokat fedezték fel és elemezték a Leicesteri Egyetem kutatói.

"Félelmetes események játszódtak le" - hangsúlyozta Mike Branney vulkanológus. Hozzátette: általában egy ilyen földcsuszamlás törmeléke szétspriccel, beleesik az óceánba, és mindörökre elvész a tudomány számára. Tenerife esetében viszont maradványai megőrződtek a sziget sivatagos részének kanyonjaiban, ahol megtalálták a hirtelen megdermedt láva darabjait. Ezek radioaktív ásványai elárulták az esemény pontos dátumát.

"Sokszor klímaváltozás váltja ki a földcsuszamlást egy szigeten. Ebben az esetben viszont a felgyülemlő láva indította be a drámai eseményeket, amikor a szó szoros értelemben kirobbantotta a tűzhányó oldalát. Megváltozott a katasztrófa sújtotta vidék arculata: tavak alakultak ki, ahogy a láva elzárta a folyók útját" - magyarázta Mike Branney, aki szerint a sziget alakváltozása sok-sok évezreden keresztül visszahatott a vulkanikus tevékenységre is.

A kutató kiemelte, hogy bár az ilyen természeti csapások nem túl gyakoriak, fontos megérteni a természetüket, mivel szökőárat indíthatnak el, amely több ezer kilométerre okoz pusztítást.

"Ismernünk kell a természet erőszakos jelenségeit, hogy a veszélyeztetett területek felkészülhessenek" - hangsúlyozta Mike Branney.

Rovatok