Index Vakbarát Hírportál

Az agy elutasítja a negatív gondolatokat

2011. október 10., hétfő 10:49

A kutatók valószínűleg megtalálták az egyik okát annak, hogy a legtöbben miért gondolkodnak optimistán még a legrosszabb helyzetekben is. Egy, a Nature Neuroscience-ben publikált tanulmány szerint az agy nagyon jól dolgozza fel a jó híreket. Néhány ember pedig egyszerűen figyelmen kívül hagyja a negatív gondolatokat.

A University College London munkatársainak kutatásai szerint az emberek nyolcvan százaléka optimista, még ha nem is vallja magát annak – idézi a BBC hírportálja a tanulmányt. Kísérletükben a kutatók 14 embert rangsoroltak optimizmusuk szintje szerint, majd agyi szkennerrel vizsgálták őket. Mindegyiküket megkérdezték többek között nyolcvan különböző rossz eseményről, például arról, mi lenne, ha elválnának, vagy rákot kapnának. Ezután elmondták nekik, hogy mennyi a valós esélyük erre.

A kísérlet elején, még a valószínűségek ismerete nélkül megkérték az alanyokat, hogy mondják el, szerintük milyen eséllyel következik be adott esemény náluk. A kísérlet végén, már a valós értékek ismeretében ugyanígy értékelni kellett. Kiderült, hogy jelentős különbség van a két érték között aszerint, hogy rossz vagy jó hírről hallottak.

Tali Sharot vezető kutató szerint ha egy részvevőnek azt mondták, harminc százalék esélye van arra, hogy rákot kapjon, akkor, ha eredetileg negyven százalékot adott magának erre, ezt lecsökkentette 31%-ra. Amennyiben viszont saját maga tíz százalékra értékelte a rák valószínűségét, tehát a kutatók által megadott értéknél alacsonyabbra, akkor csak nagyon kis mértékben módosított felfelé az esélyeken.

Amikor a hírek pozitívak voltak, az összes résztvevő aktivitást mutatott az agy frontális lebenyében, ahol a hibák feldolgozása történik. A negatív információk közlésekor a leginkább optimista embereknek volt a legkisebb aktivitásuk a frontális lebenyben, míg a pesszimistáknak a legnagyobb. Ez azt sugallja, hogy az agy kiválasztja, milyen tényekkel foglalkozzon.

Sharot szerint a dohányzás negatív hatásait kiemelő lampányok azért nem működnek, mert az emberek úgy gondolják, kicsi az esély rá, hogy rákot kapnak. A válások esélye ötven százalék, az emberek mégis úgy gondolják, ez esetükben nem igaz. "Van egy nagyon alapvető elfogultság az agyban” – állapítja meg. Ez előnyös is lehet, mert akik optimistán látják a világot, azoknak kisebb a hajlamuk például a szívbetegségekre. Az kutató szerint az optimizmus hátránya viszont a kockázatok alábecslése.

Rovatok